top of page

Gezwellen en kanker

ameloblastoom.webp

De Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg wordt regelmatig geconfronteerd met zeer uiteenlopende afwijkingen van de slijmvliezen en het kaakbeen.

​Gelukkig zijn de meeste letsels en gezwellen in het hoofd- en halsgebied onschuldig van aard en gemakkelijk te behandelen met aangepaste medicatie of mits een kleine ingreep. Dergelijke gezwellen kunnen zowel uitgaan van het kaakbeen als van de zachte weefsels in en rondom de mond zoals de lippen, het tandvlees, het verhemelte of de tong. Zowel uw huisarts als tandarts kan u doorverwijzen voor onderzoek en eventueel afname van een biopsie. Deze brengt dan definitief uitsluitsel over het goed- of kwaadaardige karakter van het letsel. Hoewel deze gezwellen goedaardig zijn en dus niet uitzaaiien moeten ze toch vaak verwijderd worden. Anders blijven ze vaak verder groeien tot ze functioneel storend worden of uw voorkomen aantasten.

Mondkanker

Een aantal van de gezwellen in het hoofd- en halsgebied is echter kwaadaardig, er is dan sprake van kanker. Deze tumoren kunnen uitgaan van de lippen, de wang, het tandvlees, de tong, of het verhemelte maar ook van de huid of het kaakbeen zelf en ook de keel en hals kunnen betrokken zijn. Roken en overmatig alcoholgebruik zijn de belangrijkste risicofactoren. Ongewone wondjes die weigeren te genezen, een verharding, een vieze geur of een abnormale verkleuring zijn vaak de eerste tekenen. Voor deze letsels is het belangrijk dat zij tijdig en adequaat behandeld worden, zoniet kunnen zij snel groter worden en ook uitzaaien wat uw kans op genezing verkleint. De diagnose en behandeling van kanker gebeurt altijd in samenwerking met andere specialisten. Hieronder vindt u beknopt reeds informatie omtrent de diagnose en de behandelingsopties die kunnen bestaan uit chirurgie, bestraling of chemotherapie.

bottom of page