Chirurgie en reconstructie
Voor de meeste mondkankers is chirurgie de voorkeursbe-handeling. In een vroeg stadium kan de chirurg zich beperken tot het wegnemen van alleen de tumor. Zijn er echter al uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de hals zichtbaar op de scans, of is er een grote kans dat er microscopische uitzaaiingen aangetroffen zullen worden, dan zullen ook de halsklieren mee verwijderd moeten worden.
​
Het doel van de chirurgische behandeling is niet alleen het wegnemen van de tumor maar ook om nadien een zo normaal mogelijke slik-, spraak- en kauwfunctie te bekomen. Uw levenskwaliteit blijft immers na de ingreep onze bekommernis. Dit betekent dat voor herstel van de tumorzone meestal nieuw en gezond weefsel ingebracht moet worden. Op welke manier dit precies gebeurt is sterk afhankelijk van de grootte van de tumor en zijn lokalisatie.
Kleine defecten kunnen meestal hersteld worden met behulp van weefsels uit de buurt. Is het defect groter moet men zijn toevlucht zoeken tot flapoperaties. Hierbij wordt door de plastisch-reconstructieve chirurg een gezond stuk huid-spier en/of botweefsel vanuit de arm of het been naar het defect gebracht en daar aangesloten op de bloedvaatjes. Het spreekt voor zich dat de behandeling van uitgebreide tumoren daarom een taak is die slechts door meerdere, ervaren chirurgen, tot een goed einde gebracht kan worden.